Back to top

Sevärdheter Sandhamn

1873 skrev Strindberg: ”Natursköna Sandhamn på tre sidor omslutet av vatten och på den fjärde havet”. Mycket riktig är det havet och horisonten som ger ön dess karaktär. Ön som egentligen heter Sandön skiljer sig från de andra öarna i skärgården då den mest består av sand med undantag av några enstaka bergsknallar. Öns vegetation är därför känslig, men en gles tallskog har med åren kunnat få fäste.

Hamnen

Orten Sandhamn är i sig en sevärdhet med sitt ursprung i det gamla lots- och tullsamhället. Här finns lotshemman, fiskebodar och sommarhus från 1900-talets början och ännu längre tillbaka. Dessutom finns här gott om krogar och butiker och vid KSSS:s klubbhus flockar otaliga segel- och motorbåtar.

Bad

Från hamnen kan man enkelt nå badvänliga stränder som finns inom promenadavstånd. Den långa vita sandstranden Trouville ligger på öns södra sida. Vägen tar 20 minuter att gå och är enkel även för äldre och föräldrar med barnvagn, det är bara att följa skyltarna. Den mindre sandstranden Fläskberget ligger strax väster om hamnen och kan nås med en kort promenad.

Tullhuset

Det storslagna gula tullhuset av sten ligger vid inloppet till Sandhamn. Det uppfördes 1752 och ritades av slottsarkitekten Carl Hårleman. Här bodde skalden och konstnären Elias Sehlstedt som var tullinspektör mellan 1862 och 1868 och bland annat målade utsikten från tullhuset. Det är idag ett statligt byggnadsminnesmärke, ägs av Värmdö hamnar och har hyresbostäder. Utanför finns andra byggnader från 1700-talet, bryggstugan Australia, tullvaktstugan och den klockstapel som kallade folk till gudstjänst i Tullhusets sal.

Havsfruns grotta

Nedanför skolan och kapellet finns en grotta där havsfrun ska ha bott enligt sägnerna. Den är beskriven redan 1691: ” i berget finns det ett stort hål som kallas frustugan”. Skulptören Helmer Löfgren gjorde en skulptur föreställande havsfrun och flera andra figurer som placerades i grottan, det är dock försvunna sedan länge.

Vanliga frågor sevärdheter Sandhamn

Nej, det är inte så enkelt att promenera runt hela ön då stora delar är privat mark. Det är dock inga problem att ta sig till de populära stränderna och sevärdheterna på ön.

Det finns en hel del att göra på Sandhamn, listan kan göras lång. Några exempel är: Sola och bada vid Trouville strand, besöka Sandhamns skärgårdsmuseum, minigolf i hamnen, besöka Café Strindsbergsgården, besöka Sandhamns Värdshus mysiga uteservering, övernatta på Sandhamns Seglarhotell eller varför inte lägga till vid Sandhamns gästhamn.