Back to top

Gästhamn Sandhamn

Det kungliga segelsällskapet KSSS har ansvar för alla hamnar i Sandhamn under beteckningen Sandhamn Gästhamnar. Det rör sig om två pontonbryggor med kajer mellan, stora bryggan vid Segelhotellet samt Öster- och Västerhamnarna. Vid gästhamnen hittar du diesel, bensin, eluttag, färskvatten, WC, dusch, gasol, livs, bastu, kiosker och restauranger.

Gästplatser – Sandhamn Gästhamnar

I Sandhamn finns det plats för omkring 400 gästande båtar. På Lökholmen som ligger intill kan ytterligare 200 få plats. Den L-formade pontonbryggan kan användas vid tillfällig förtöjning. Skyltar markerar reserverade platser.

Lökholmen

Det lite lugnare Lökholmen kan nås från Sandhamn med passbåten, här finns plats för omkring 200 rastande båtar. Toaletter och duschar ligger i anslutning till hamnen. KSSS klubbhus Trollgården ligger längst in innanför Trollharan, KSSS-medlemmar har möjlighet att hyra rum där.

Förtöjning

När man förtöjer i hamnbassängen vid Seglarhotellet används mooringlinor fästa vid bryggorna. Andra änden är fäst vid en kätting på botten så linorna fungerar som ett fast ankare. Tillfällig förtöjning görs längst ut i vid den L-formade bryggan. Det är förbjudet att ankra i bassängen. Vid du förtöja vid bryggorna öster om sjömacken måste du kontakta hamnvakt.

Insegling

Du når Sandhamn längs den fyrbelysta leden norr om ön. Om båten är grundgående kan man följa den led mellan Telegrafholmen och Lökholmen KSSS har märkt ut.

Sjömack

På Shell sjömack hittar du bensin, gasol, glass, godis och nödvändiga tillbehör till båten. Dessutom finns kontoautomat som gör det möjligt att tanka med bensin och diesel även när macken är obemannad.

Vanliga frågor om Sandhamns Gästhamn

Nej du behöver inga badskor på Sandhamn. Här badar du främst vid de härliga sandstränderna eller från varma badklippor runtom ön.

Nja, den ligger på Telegrafholmen. Du bokar enkelt båttvätten under hamnkontorets öppettider genom att maila dem på sandhamn[at]ksss.se. Båttvätten är öppen tom september ut.

Ja, det finns ett utedass vid sandstranden i Trouville och en vanlig toalett vid Fläskbergets strand nära hamnen.

Ja, det är inga problem att gå med barnvagn till sandstranden i Trouville. Promenaden tar ca 20 minuter från hamnen.

Med båt från Stavsnäs tar det drygt en timme att åka till Sandhamn. Sommartid kan du också ta båten från Strömkajen till Sandhamn då det går flera turer dagligen. På sommaren går det även att ta Nord/Sydlinjen via Sandhamn.

Under sommarmånaderna kan du åka till Sandhamn från Strömkajen i Stockholm och då tar resan ungefär två timmar. Du kan även ta båten från Stavsnäs vilket halverar restiden till en dryg timme.

Sandhamn har endast en befolkning om ca 110 bofasta. Dock har samhället en mycket större folkmängd främst under sommarmånaderna och turistsäsongen.

Sandhamn är 27 ha stort vilket motsvarar en yta om 270.000 kvadratmeter.

Nej, det är inte så enkelt att promenera runt hela ön då stora delar är privat mark. Det är dock inga problem att ta sig till de populära stränderna och sevärdheterna på ön.

Dagavgifterna börjar på 150 SEK mellan 08:00 – 22:00. Priserna på kvällen från 22:00 börjar från 200 SEK. För KSSS medlemmar är det gratis. Priserna för övernattning börjar på 200 SEK och uppåt på vardagar för att ligga på 300 SEK och uppåt på helgerna. Har du en mycket stor båt får du kontakta Sandhamns Gästhamn för offert (08-571 532 85, sandhamn[at]ksss.se). Elavgifterna ligger på 150 SEK för standard upp till 1000 SEK för 63 ampere.

Det finns en hel del att göra på Sandhamn, listan kan göras lång. Några exempel är: Sola och bada vid Trouville strand, besöka Sandhamns skärgårdsmuseum, minigolf i hamnen, besöka Café Strindsbergsgården, besöka Sandhamns Värdshus mysiga uteservering, övernatta på Sandhamns Seglarhotell eller varför inte lägga till vid Sandhamns gästhamn.

Sandhamn är från början en lotsplats och ett samhälle på Sandöns norra sida i närheten av Sandhamnsleden. Sandhamn tillhör Värmdö kommun i Uppland och är belägen i Djurö socken i Stockholms skärgård.

Skådespelerskan Malin Crépin spelar Vicky i morden i Sandhamn. Hon föddes den 22 augusti 1978 i Stockholm. Hon är gift med Markus Sundström och de har två barn tillsammans.

Waxholmsbolaget trafikerar sträckan Strömkajen i Stockholm till Sandhamn med ett flertal fartyg där Skärgården, Roslagen och Saxaren är några exempel. Utöver dessa så har de även ett antal Isgående fartyg som exempelvis Sandhamn, Dalarö och Söderarm.