Back to top

Båt till Sandhamn

Sandhamn, en av de mest populära destinationerna i Stockholms skärgård, erbjuder en idyllisk miljö med sina vackra stränder, pittoreska by och levande seglarsamhälle. Att ta båten till Sandhamn är ett äventyr i sig och kan göras på flera olika sätt. Här är några av de vanligaste och mest njutbara sätten att resa till denna charmiga ö.

Skärgårdsbåt

Det mest traditionella sättet att ta sig till Sandhamn är med skärgårdsbåt. Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna erbjuder regelbundna turer från Stockholm. Resan med båt till Sandhamn tar cirka 2-3 timmar och är en fantastisk möjlighet att njuta av den vackra skärgårdsnaturen på vägen. Båtarna avgår från Strömkajen i centrala Stockholm och stannar vid flera öar på vägen till Sandhamn.

Roslagens sjötrafik har reguljär direkttrafik mellan Stavsnäs och Sandhamn. Här kan du smidigt hoppa på någon av deras in- och ut-turer utan att behöva boka i förväg. Att ta båt till Sandhamn från Stavsnäs tar endast 30 minuter.

Även Waxholmsbolaget trafikerar denna rutt och du kan enkelt boka en plats via deras webbplats. Resan tar ungefär en timme.

Privat Båt

För den som har tillgång till en egen båt, eller vill hyra en, är att segla till Sandhamn ett utmärkt alternativ. Sandhamn är ett välkänt seglingscentrum och har en stor gästhamn som erbjuder alla nödvändiga faciliteter för besökande båtar. Att segla genom skärgårdens labyrint av öar och skär är en upplevelse utöver det vanliga.

Taxibåt

Ett annat smidigt sätt att resa till Sandhamn är med taxibåt. Dessa taxibåtar kan bokas för att passa din tidtabell och avgår från flera olika platser runt Stockholm och skärgården. Vatten-taxi är ett snabbare alternativ än de reguljära skärgårdsbåtarna och kan vara ett bekvämt val för grupper eller för dem som vill resa på egna villkor. Du kan boka din taxibåt genom något av företagen nedan:

SandhamnTaxiCharter
Stavsnäs Båttaxi
Roslagens sjötrafik

Sjöflygplan

För en riktigt spektakulär ankomst kan man välja att ta sig till Sandhamn med sjöflygplan. Det finns flera företag som erbjuder charterflygningar från Stockholm till olika destinationer i skärgården, inklusive Sandhamn. Flygturen tar bara omkring 20 minuter och ger en otrolig vy över skärgården från ovan. Du kan läsa mer här.

Kollektivtrafik och Båt

En annan populär resväg är att kombinera kollektivtrafik med båt. Man kan ta pendeltåget från Stockholm till stationen i Värmdö, följt av en kort bussresa till Stavsnäs vinterhamn. Från Stavsnäs avgår reguljära båtar till Sandhamn. Denna resväg kan vara både tids- och kostnadseffektiv, och ger dessutom en möjlighet att se mer av skärgården.

Resan är en del av upplevelsen

Oavsett vilket sätt du väljer att ta dig till Sandhamn, är resan dit en del av upplevelsen. Varje transportmedel erbjuder sin unika charm och möjlighet att njuta av Stockholms skärgårds fantastiska landskap. Vare sig du väljer den traditionella skärgårdsbåten, en snabb taxibåt, en spektakulär flygning med sjöflygplan, eller seglar dit själv, kommer du att få en minnesvärd resa till denna pärla i skärgården.